Proces van starten van mijn business

 

AnitaVA, virtual assistant met hart voor video, belt met een klant over een video-opname.

Anita van Agtmaal, virtual assistant met hart voor video, thuis aan het werk voor een andere ondernemer

 

 

In november 2018 heb ik me ingeschreven als ZZP’er met mijn eigen business als VA – Virtual Assistant. Nadat ik al een aantal maanden bezig was aan de cursus van VA-school werd het tijd om de serieuze stap te zetten en mijn eigen onderneming te starten. Wat voelde ik me blij en opgewonden! Ik zou het al snel helemaal gaan maken als VA en ik had nog niet alle tools in handen, maar toch al wel veel. Dacht ik. Maar weet je? Dan begint het pas! 

Herkenbaar?

Misschien herken je dit: je denkt dat je er klaar voor bent en staat in de startblokken om er helemaal voor te gaan. Yes! Lekker bezig zijn met de dingen die ik graag doe, voor mezelf. Anderen daarmee helpen en er ook nog iets mee verdienen…. Hoe mooi kan het zijn? Ik zie het vaak terug bij andere ondernemers: je wilt doen wat je leuk vindt, vrijheid hebben in je eigen tijdsindeling en liefst ook nog werken waar en wanneer en met wie JIJ wilt. Dat is het mooie plaatje wat je ziet op Social Media, en dus ook bij ondernemers die, net als ik, zich inschrijven en een vliegende start willen maken. 

Energie

Maar dan komt de praktijk. Ik ben parttime ondernemer, want ik heb ook nog een baan. Die baan kost tijd en energie, zeker als je nog maar net uit een burn-out komt. Dan moet je leren je energie te doseren. Maar wat is dat moeilijk! Enthousiast als ik ben, wilde ik me er vol op storten. Ik maakte een mooie planning, ik ging netwerken, liet visitekaartjes drukken en begon aan het bouwen van mijn website die ik – natuurlijk – wel even zou maken en heel snel in de lucht zou krijgen… Ondertussen hard werken aan mijn cursus die toch altijd weer meer tijd in beslag nam dan ik had gepland. En aan mijn website die ik toch niet “even” bleek te kunnen maken. 

Website vullen

Nog los van het praktische gedeelte om dingen erop te zetten, komt er nog iets veel moeilijkers bij kijken: heel goed nadenken over wat je er precies op gaat zetten. Welke diensten ga ik aanbieden? Welke foto’s ga ik erop zetten? Wat zet ik in de tekst “over mij”? Bam! Dat bleek veel lastiger dan ik had gedacht. Zo ver was ik nog helemaal niet…

Keuzes maken

Je moet “met de billen bloot” wil je jezelf daar zichtbaar maken. Wat ga je doen? Zet je al je diensten erop? Nee natuurlijk niet, hoorde ik overal. Je moet keuzes maken. Pik er 3 dingen uit en focus je daarop. Zucht…. Want als er iets is waar ik niet goed in ben, is het wel keuzes maken. Ondertussen merkte ik, terwijl ik verder kwam met mijn VA-cursus, dat ik echt in een proces zat waarin dingen nog steeds gingen schuiven. Mijn aanbod van diensten waaraan ik eerst dacht om aan te bieden begon langzaam te schuiven. Ik werd me steeds bewuster van wat ik wel wilde, maar ook steeds meer van wat ik NIET meer wilde. Dus hup, weer aanpassen op mijn website. En zo ging dat een tijdje door. Lastig hoor, voor iemand die niet zo goed keuzes kan maken…

Specialisatie Video

AnitaVA, virtual assistant met hart voor video, is aan het filmen voor een klant op locatie, Slot Oostende in Goes

AnitaVA in actie – video maken voor ondernemers die meer online zichtbaar willen zijn.

En toch ging ik stapje voor stapje vooruit. Het werd mij steeds duidelijker waarin ik me wilde specialiseren. Maar ja…. Dat kost weer meer tijd en energie, waaraan ik al een tekort had. En toch heb ik doorgezet. Jazeker! Want ik wist nog steeds wat ik graag wilde en wat niet. En mijn specialisatie: dat zou VIDEO worden. Ik kan daar zo ontzettend van genieten! Ik ben altijd al veel met fotografie bezig geweest, maar video vind ik nog veel leuker om te doen. Zeker in deze tijd, waarin video toch wel “hot” is, kan ik dat dan ook juist gaan inzetten voor mijn eigen business. Eerst video’s maken om mezelf te promoten. En dan natuurlijk video’s maken voor klanten, voor andere ondernemers die heel graag meer zichtbaar willen zijn op Social Media en op hun website. Want dat is de echte trend in 2019: laat JEZELF zien, de ondernemer achter je producten of diensten. Klanten willen niet zo maar met je in zee gaan, maar willen zien WIE erachter zit. 

Laat zien wie je bent

Maar wat ik ook zelf merkte: dat is toch wel een dingetje… Zelf voor de camera gaan, was ook voor mij een behoorlijke drempel. Waar begin je, hoe doe je dat, wat ga je zeggen, welke apparatuur gebruik je? En dan het editen… pffff. Lastig hoor. Dat doe je niet zo maar even. Ja natuurlijk, gewoon filmen en online zetten is niet zo moeilijk. Dat kan iedereen. Maar om een goede video te maken, komt er toch wel wat meer bij kijken. En ook hiervoor geldt: doen doen doen, oefenen oefenen oefenen. 

Cursus

Natuurlijk moest ik hiervoor ook een cursus gaan doen, want dat schud je niet zo maar uit je mouw. Tenminste: ik niet. Dus ondanks dat ik het al zo druk had met mijn VA-cursus (ja, nog steeds), mijn website maken (ja, ook nog steeds), naast de gewone dingen als baan en huishouden en familie e.d., heb ik me toch ook nog ingeschreven voor een video-cursus. En wat voor een! Bij Laura Elsman, DE videocoach van Nederland, met tig jaren ervaring achter en nu ook voor de camera. Ja, dat moest het worden. Zeker nu zij een speciale training heeft voor VA’s die video willen inzetten. Daar moest ik zijn! 

Stapje voor stapje vooruit

Anita van Agtmaal thuis aan het werk op laptop, met een kopje thee. Camera met Rode-microfoon erop bij de hand. Bosje roze bloemen erbij.

Lekker thuis aan het werk.

Die cursus is gestart en is nu bijna klaar. Wat een energie krijg ik daarvan! Wat leuk om te doen! Maar ook: wat komt er veel bij kijken… ik werd bevestigd in wat ik al dacht: dat schud ik niet zo maar uit mijn mouw. Nee, het is echt een gedegen cursus, waarbij – hoe ironisch – vooral in het begin het filmen zelf nog maar een klein onderdeel was van mijn huiswerk. Videoformats, keuzes maken, videostrategie en jaarplanning maken, scripts schrijven, voorbereiding uitwerken, apparatuur aanschaffen en bedienen, sparren met mijn buddy. En vooral heel veel nadenken, heel gericht, over wat ik ga doen en hoe. En daarna inderdaad vooral veel doen doen doen en oefenen oefenen oefenen. Tot nu toe plaatste ik alle video’s waarmee ik oefende in de besloten Facebook-groep. Het punt is nu bereikt dat ik daarmee een stapje verder ga, door mezelf online te laten zien. En dat geeft mij heel veel voldoening. 

Doorzetten en volhouden

Wat een mooi proces heb ik tot nu toe al doorgemaakt. En wat een mooi proces komt er nog aan… Ik kan nu andere ondernemers helpen met video voor hun onderneming. Zo veel ideeën die ik heb over hoe je video kunt inzetten. Er is echt heel veel mogelijk: veel meer dan je zou denken. Hoe fijn is dat, dat ik hierin getraind word nu? En dat ik nog steeds enorm veel energie ervan krijg om ermee bezig te zijn. En dan ben ik weer terug bij waarmee ik begon: ik wil als zelfstandig ondernemer graag bezig zijn met die dingen die ik leuk vind en daar anderen mee helpen. Het is een heel proces geweest – en nog! – van mezelf ontwikkelen en vertrouwen opbouwen. Het is een kwestie van doorzetten, stapje voor stapje vooruit. Niet te ongeduldig zijn maar wel langzaam vooruit blijven gaan. En lekker bezig zijn met wat ik leuk vind. Dat wil jij als ondernemer toch ook het liefst? 

Hulp nodig?

Heb je daar hulp bij nodig, dan kun je altijd overwegen een VA in te schakelen. Een Virtual assistant kan heel veel verschillende dingen voor je doen, ook IK. Mijn specialisatie is video voor meer online zichtbaarheid. Heb jij daar al eens aan gedacht? En kun je wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag! In een vrijblijvend gesprek kan ik je waarschijnlijk op ideeën brengen die je zelf nog niet had. Of blijf jij alles zelf doen? 

https://www.anitava.nl/contact/

 

#onlinezichtbaarmetvideo #anitava #hartvoorvideo #virtualassistantmethartvoorvideo #videovoorondernemers #laatzienwiejebent #Goes #Zeeland #onlinezichtbaarheid #laatjezelfzien

Laat een reactie achter