Zie je kansen als ondernemer!

Deze week grote koppen in de krant: 

Tweede misser kost ProRail 15 miljoen euro! 

“Handige” ondernemer

Wat is er aan de hand? ProRail blijkt in korte tijd twee keer achter elkaar miljoenen euro’s te zijn kwijt geraakt door gronden te moeten aankopen die eerder voor slechts 1 euro aan een “handige” ondernemer waren verkocht. Sterker nog: die ondernemer kreeg zelfs nog miljoenen euro’s erbij om de gronden te onderhouden. Dit alles terwijl eerst de gronden aan ProRail aangeboden waren. 

Verkeerde inschatting van ProRail

Toegegeven, de voorwaarden van het eerdere aanbod aan ProRail waren anders dan nu voor de zakenman, maar toch… Had ProRail hier niet een betere inschatting moeten maken?

ProRail is van oudsher een afgeleide van een overheidsinstantie. Niet zakelijk ingesteld dus, en gebonden aan veel regeltjes. Dat dat geld kan kosten, veel geld, is nu gebleken. Zou het geholpen hebben als ProRail echt zakelijk had kunnen opereren?

Kansen pakken als ze zich voordoen!

Kansen liggen overal. Je moet ze alleen wel zien. Lees dit in de blog van Anita van Agtmaal

Grijp je kansen wanneer die zich voordoen. Ga buiten je comfort zone.

Feit is in ieder geval dat de zakenman die de gronden destijds “gekregen” heeft en ze nu met miljoenen winst heeft verkocht, op het juiste moment is ingestapt en nu zijn kans zag om er goed geld aan te verdienen. Een briljante zet van die zakenman, vind ik. Het is de kunst om je kansen te zien en te pakken op het moment dat die zich voordoen, en deze zakenman heeft hier duidelijk een talent voor. 

Los van het oordeel of dit wel “kan”, weet ik in ieder geval zeker dat deze zakenman heel goed is in het zien van kansen en ze te pakken op het juiste moment. En hoe zit dat bij jou? 

Ondernemen: risico’s nemen en inschattingen maken

Ik ben zelf een startende ondernemer en kan hier zeker iets van leren. Als ondernemer moet je soms risico’s nemen en het is de kunst om dat zo te doen dat het positief uitpakt voor je business. Iedere ondernemer moet inschattingen maken: is iets financieel gezien interessant of toch niet? Wat kost het me en wat gaat het me brengen? Je weet het nooit van tevoren; dat is namelijk ondernemen! Natuurlijk schat je dit zo goed mogelijk in. Maar sommige dingen kun je ook gewoon uitrekenen als je je erin verdiept. 

Een VA inschakelen: wat levert het op?

Zo kan het ook de vraag zijn, of het inschakelen van een Virtual Assistant zakelijk gezien interessant is of niet. Natuurlijk heeft een VA een tarief en dat kost dus geld. Maar kijk ook eens naar: wat levert het op? 

Rompslomp weggewerkt

Er zijn veel VA’s met heel veel verschillende specialisaties. Een VA kan op haar vakgebied een wezenlijke bijdrage leveren aan het verder laten groeien van jouw business. Dat kan aan de ene kant door het wegwerken van “rompslomp” wat zich maar blijft opstapelen en waardoor jij als ondernemer niet goed je eigen werk kunt doen. Het inschakelen van een VA daarvoor levert jou dus tijd op, en als jij dat handig inzet (zie je kansen!) gaat dat voor jouw business juist geld opleveren. Omdat jij je weer kunt gaan bezig houden met dat wat jij goed kunt. 

Grotere zichtbaarheid op Social Media

Ook kan een VA juist extra dingen gaan doen, waar jij nu niet  aan toe komt. Als dit nou juist iets is wat voor de VA gesneden koek is, kan zij dat veel efficiënter en beter doen dan jij. En dat levert jou als ondernemer ook weer iets extra’s op. 

Neem bijvoorbeeld het bijhouden van je Social Media kanalen. Jij kunt moeilijk als ondernemer daar je kostbare tijd mee gaan vullen. Maar je wilt WEL online zichtbaar zijn. Je zou heel graag interessante posts willen plaatsen, zoals blogs, foto’s, video’s, infographics enz. Maar och…. Wat kost dat veel tijd! En die tijd heb je helemaal niet. Trouwens, als je dat zelf allemaal moet gaan doen…. Waar ga je over schrijven en posten? Je hebt geen inspiratie. En eerlijk gezegd ben je ook gewoon niet zo goed in het schrijven van pakkende teksten, liefst ook nog foutloos. Af en toe plaats je misschien wel een eigen foto van je bedrijf, maar dat zou je veel vaker willen doen. Video’s plaats je helemaal niet, want ho… hoe maak je een goede video? En moet je daar dan zelf op? Wat ga je dan zeggen? Nee, die drempel is echt te groot. Dus laat je het er maar bij zitten. Je post af en toe iets over een resultaat wat je behaald hebt, je vertelt iets over een product dat je hebt, als het meezit met een foto erbij. En verder reageer je af en toe op posts van anderen met een like of een korte reactie. Maar veel verder kom je niet, want hee…. Je hebt het gewoon heel druk!

Laat geen kansen liggen!

Weet je dat je dan ongemerkt heel veel kansen laat liggen? Goed zichtbaar zijn via Social Media kost nou eenmaal tijd en expertise. Het is niet zo maar een kwestie van op vaste tijden iets plaatsen op een bepaald kanaal.

Als je dit goed wilt doen, zorg je dat je een “content kalender” hebt  voor de langere termijn. En dat op die kalender is aangegeven wat je precies post en wanneer en met welk doel. Dat is niet zomaar die kalender vullen: daar zit een hele marketingstrategie achter. Waar jij nou helaas net geen kaas van gegeten hebt. En die VA wel! Sterker nog: als ze goed is, kan zij ook nog eens heel goed zelf die content maken die het heel goed doet in de zoekmachine van Google, zodat jij veel beter zichtbaar wordt. Zij kan de statistieken van de verschillende posts goed voor je analyseren en de strategie daarop doorlopend aanpassen. Omdat ze er bovenop zit. Natuurlijk kun jij als ondernemer hier heel veel zelf aan doen, maar eerlijk is eerlijk: ieder zijn vak, toch? 

Hoe fijn zou het zijn als dat voor je gedaan werd?

Hoe fijn zou jij het vinden als jij voor maar een aantal uren per week hiervoor een VA zou kunnen inschakelen? Die ervoor zorgt dat dit allemaal goed loopt, terwijl jij je hier niet het hoofd over hoeft te breken? En dat alle posts er ook nog eens gewoon goed uitzien? 

Als jij dat fijn zou vinden, hebben we zeker een goede aanleiding om het hier eens vrijblijvend over te hebben. Ik weet namelijk zeker dat er meer mogelijk is dan jij nu misschien denkt.  

Durf jij dit uit te proberen? Of laat jij net als ProRail kansen liggen? 

AnitaVA, Virtual_Assistant met hart voor video.


	

Laat een reactie achter